Thursday, July 21, 2011

‎7 ayat cinta ♥

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg
sabda Rasulullah SAW:

barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akandimuliakan oleh Allah dan malaikat danakan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..


1. Bismillahhirrahmannirrahim : pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Alhamdulliah : pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

3. Astagfirrullah : jika tersilapmengatakan sesuatu yang buruk.

4. Insyaallah : jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

5. Lahaulawalaquataillahbillah : bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yangburuk.

6. Innalillah : jika menghadapimusibah atau melihat kematian.

7. Laailaahaillallah : bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya.

~amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah..... ♥~
Aamin Ya Rabbal'Alamin....

JARI JEMARI MU

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg ::::::::::::::::__:(__)::__
:::::::::::::::(__)l:::::l(__)
:::::::::::::::l:=:ll::=:ll:=:​l:__ (1) Mengucap dua kalimah syahadat
:::::::::::::::l::::ll:::::ll:​:::l(__) (2) Sembahyang lima waktu
:::::::::::::::l:=:ll=:=ll:=:l​l:=:l (3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan
:::::::::::::::l::::ll:::::ll:​:::ll::::l (4) Menunaikan zakat
::::::__::::::l:=:ll=:=ll:=:ll​:=:l (5) Menunaikan
haji ke Baitullah (Mekah)
:::::l]:::\::::l::::::::::::::​::ll:=:l
:::::l:::::):::l::::::::::::::​:::::::l
:::::(::::(_/:::::::::::::::::​::::::l
::::::\:::::::::::::::::::::::​:::::::l
:::::::\::::::::::::::::::::::​:::::::l
::::::::\:::::::::::::::::::::​::::::/
:::::::::\_:::::::::::::::::::​::::/
::::::::::::l:::::::::::::::::​::::l

IANYA TENTANG KELEBIHAN WANITA

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg

salam semua nya... hari ni hari jumaat..hari penghulu segala hari...

nak share tentang kelebihan perempuan yang telah di ciptakan sejak azali lagi..

selamat membaca ~



1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah- olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu- pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

20. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

21. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 lelaki yang jahat.

22. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

23. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan)akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

24. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

25. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

26. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

28. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

29. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.

30. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

31. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

32. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

33. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid.

35. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

36. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn), maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

37. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

38. Jika wanita memicit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

39. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

40. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

41. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.


suhanaAllah ~ indah sekali... sangat bersyukur dengan ap KAU kurnia kan.......

Boyfriend KU calling2 5x sehari

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg A : weh kau tahu x boyfriend aku call 3x shari,love of my life(sambil bt muka)

B : oh really? kekasih aku call aku 5 kali sehari(muka bangga)

A : Bestnya,byk credit kekasih kau?

B : x lah ni connection wireless

A : (mka x puas hati)hmm.pukul berapa dia call?

B : SUBUH,ZOHOR,ASAR,MAGHRIB and ISYA'. Nak romantik aku pulak call DIA pukul 2-3 pagi macam tu. Masa Dhuha pun ada.

Sebar-sebarkan Semoga Bermanfaat

Wednesday, July 20, 2011

KECANTIKAN KAUM HAWA

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg

Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.

Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.

Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan.

Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.

Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni.

Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terulur.

Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.

Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.

Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.

Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

from Hafiz Asyraf: Sweet like Cadboury

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg

[10:45:20 PM]:

Bermula dgn mmbelek page dkt imesh tiba2 nmpk sorg bdak nihhh!!

Ingtkan bear rupa2nya org.

Tengah rancak bersembang.

Tiba2 dia hadiahkan sy seekor ikan emas yg comel mcm sy..

Nama ikan tu Oscar..

Lpas tu makin lama makin best ja bersmbang.

Dia suka mkn cadboury bnyk2.. ehh x takut rongak gigi kew??

Tpi klo majuk just bgi ja cadboury tu..

Terus melompat smpai x ingt dunia.

Bila nk share cadboury dgn dia jgn harap la.. Gerenti x dpt punyeee.

Tapi mcm nk tergelak pon ada...hahahahaha

Satu hari tu tiba2 wjud perkataan geylonggg..

Apa lagi perang la.

Tpi sweet mcm cadboury kn perang tu..

Hasil nukilan drpd insan yg totally failed sajak.. hahahaha

FROM HIM TO ME !~ hehe.. thanks dude !!~

geyLong

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg

Tercipta 1 SAJAK DI MANA IDEA SEDANG LIGAT DCARI LAGIK BERPUSING DAN MENARI2

Tersebut al kisah terjadi di sebuah perkampungan pelayar2 internet

Di takdirkan pada 1 hari,tgh duk leka layan lagu sambil surf internet. Ada 1 lelaki a.k.a GEYLONG.a.k.a org utara .HAHA.menyapa , SAY hi2 to me.

Layan la,sebab ngah bosan tahap dewa bak kata cikLipas.

chat2 dgn dia,tetiba tergerak nak bg satu ikan yang nama nya Oscar

Hari2 terus berlalu besama c GEYLONG ni..

sbb dia baik jadi suka kwn dgn dia neh

yg klakar , byk mulut , dan suka bg cokelat Cadbury

dan yang penting sebab dia GEYLONG

pendek kata,Ada2 je cerita terkeluar ngan org kedah tu.

Macam2 ayat kedah., ada ikan termenung a,k,a ikan sakit perut nama nya,atau nama saitifik lagi ikan keembong. Hahaha

Cadboury yang sweet tu terasa manis nya.. semanis 1persahabatan..

Tik tik.. masa bergerak lagik..

Tup..tup. dah 1045

Sebuah kisah pun tercipta....

Thursday, July 14, 2011

Racun di kiriku

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html#ixzz1ZDutWuHg
salam semuanya... harini baru berkesempatan nak update blog.. uih, ada la jugak dalam 1 bulan. banyak assigment.hari hari assigmnt. yeeeeeee...sangat teruja dan tersenyum memanjang.. =.=
cuti mid-sem pun ada jugak . yang di beri nama assigment individual. nak tolong tak? tolong kasi support sama saya yang hampir tersandung dek kerana kejiwaan yang macam lalang ni.. tadi petang dah selesai jawab kuiz arab. hehe.gerenti dapat full kot.amin. \(^^,)/ dan test costing isnin lepas..its so crazy la i answer.. gler je mula2 confident sangat boleh jawab.last2 makan diri. ergh! ya tuhan, tabahkanla hatimu ini.........=.= pastu selasa jawab kuiz eco..ermm..not bad la.. AND WHERE I AM NOW ?? hehhe.. I'M HOME.. that's why boleh sign in blog and merepek,melalut macam-macam.. oh! sedar tak sedar terrrrbAWAK JAUH pulak mcm tajuk kat atas ni..

ok2 .. lets begin..takfahamla kenapa ada kawan makan kawan dan silap aku ke ?.. punya la saya ni mau kan kejujuran daripada sebuah persahabatan..ermm...tapi racun di balas,..

kata2 sehangat telur yang baru menetas "...takde masa la weh nak kacau hidup ko and boipren ko tu tau tak. aku punye la nak tolong ko pastu ko g cakap kat kat kawan kawan lain yang aku ni rampas boipren ko ! err.. takde msa la. kalo aku tau macam nila jadi nya,memang aku takmau tolong and nak tanggung dosa pulak 1hal ! fine la. aku redha je. takleh nak buat apa. baru aku tau ko ni yang macamne. huh! 1je aku nak cakap. aku ikhlas tolong ko tau tak ! aku punya la jujur tapi lain pulak ko fikirkan. terima kasih kawan kerana buat aku memahami apa itu kesabaran, dan jujur yang dah ko kasi. after this,i really DONT IT ANYMORE !!~ why ?? sebab takBerkhasiat dan lagi memudaratkan hidup aku tau tak !!! errrrrrrrrrrr...... =.= mood sangat tidak terkeruan.. selalu jadi mangsa keadaan..dahla taktau apa apa,tetiba ada je yang nak pandang serong.. takpelah, senyum akan ku hadiahkan.. (^^,)

itu dia.........dah geram tahap cipan ni tau tak !